info_outlineSchemaläggning och Ämnesytor

Schemaläggning och Ämnesytor
I Schoolity så är skapandet av ämnesytor direkt kopplat till lektionerna och schemaläggningen. Det här förenklar och automatiserar uppläggningen av Lärplattforms-delen (LMS) av programmet. För att det ska bli exakt som er skola tänker sig så underlättar en förståelse för hur den här kopplingen fungerar, vilket beskrivs här.

På högskola kallas dessa för kursytor.

Den här sidan handlar främst om skapandet av ämnesytor och hur det hänger ihop med lektionerna. Ni kan läsa mer om hur ämnesytor fungerar här
Hur man skapar en ämnesyta
Det är lektionerna som ger upphov till ämnesytorna, varje ämnesyta är kopplad till en lektions "grupp för kursyta" och ämne, samt om ämnet i Schoolity är kopplat till en ämnesnivå/ett betygsämne så är ämnesytan även kopplad till den.

Grundläggande fungerar det så att en yta uppstår för en sådan grupp och ett sådant ämne om det finns (minst) en lektion med dem. Se bildexempel på en lektion och ämnesytan den ger upphov till.
Det finns sedan vissa undantag och detaljer kring hur det här fungerar som vi går igenom nedan.
Den här lektionen.

Ger upphov till den här ämnesytan.

Ämnesytor för ämnen med över/underämnen
Det vanligaste exemplet på vad som menas med det här är att i grundskolan så vill en skola ofta schemalägga SO, men ha ämnesytor för de individuella underämnena i SO.
Ibland vill man göra tvärtom, och ha en gemensam ämnesyta för SO men individuella lektioner för underämnena i SO.

Ett tillägg till regeln att ämnesytor uppstår för lektioner med en "grupp för kursyta" och ett ämne,
är att det egentligen uppstår ämnesytor för det ämnet och alla det ämnets över/underämnen som har värdet "visa ämnesyta" ikryssat.
Vi illustrerar med bildexempel.
Ämnet SO har underämnen. Det är inställt på att inte visa en ämnesyta, men dess underämnen är inställt på att visa ämnesytor.

Lektionen är inställd på ämnet SO

Det resulterar i de här ämnesytorna.
Vem som ser en ämnesyta
Elever ser de ämnesytor vars "grupp för ämnesyta" de ligger i. För lärare så krävs även att de står med på listan av lärare för en sådan lektion.
Lägg märke till att det även innebär att lärarna kommer betraktas som lärare för den ämnesytan och får då vissa behörigheter över posterna där.
Listan av ämnesytor i det avancerade läget.
I första hand så är tanken att elever och personal på skolan ska jobba med de ämnesytor de ser på sin egen hemsida. I vissa fall så kan det dock vara lämpligt att komma åt ämnesytorna via en samlad lista.
I det avancerade läget så kan dessa kommas åt från listan i vänstermarginalen. Lägg märke till att de ämnesytor som visas här inte är lika direkt kopplade till schemaläggningen, istället visas här ämnesytor som är eller varit i användning.
Vad det innebär är att en ämnesyta måste ha öppnats minst en gång för att dyka upp på den här listan, och att om schemaläggningen ändras så att det inte längre finns någon lektion med ämne + grupp för ämnesyta så ligger ämnesytan kvar här.
Vanliga frågeställningar
Flera grupper
På en lektion så kan det bara sättas en "grupp för ämnesyta". En vanlig fråga är då hur man skulle inkludera flera elevgrupper.
Tanken är att om två grupper läser ämnet så pass tätt kopplat att de ska tillhöra samma ämnesyta så bör en separat grupp med alla eleverna användas för ämnesomgången.
Det är fortfarande möjligt att schemalägga lektioner individuellt för de separata grupperna. Se exempelbild för hur två separata grupper skulle ha samma ämnesyta men individuell schemaläggning.

Dubbletter av ämnesytor
I vissa fall så kan dubletter av ämnesytor förekomma. Den vanligaste orsaken är att lektionen är schemalagd med olika grupper, t.ex. hel/halvklass.
Det här är helt ok, men i så fall bör "grupp för kursyta" för de olika lektionerna ändras till samma grupp. I våra exempel har vi använt oss av halvklasser men det kan såklart handla om vilka olika grupper som helst.

En annan möjlig orsak är om ni har flera ämnen med samma namn så kan olika ämnen ha använts för schemaläggningen.
De här lektionerna.

Ger upphov till de här ämnesytorna. För personal är det tydligare vad som hänt eftersom att gruppnamn visas. För elever ser det här ut som dubletter eftersom att lärarens namn visas istället.
Lektioner utan ämneysta / Dölja ämnesytor
Ibland vill man schemalägga någonting utan att det ska uppstå en ämnesyta för det. T.ex. om er skola schemalägger lunchen så vill man inte nödvändigtvis ha en ämnesyta för det.
Det här kan man göra genom att kryssa ur alternativet "Visa ämnesyta" under ämnets info-sida.
Ämnesyta utan lektion
Ibland önskas en ämnesyta utan att något är lagt på schemat. Det här går alldeles utmärkt, ämnesytor uppstår oavsett om en lektion är schemalagd eller inte. Lämna helt enkelt en lektion med ett ämne och en grupp för kursyta icke-schemalagd.
Flera betygsättande lärare
De lärare som kan signera betyg är de som står med som lärare för ämnesytan.
Se vidare signering av betyg av flera lärare
Schoolity AB • info@schoolity.com